Bordet är dukat, maten är så gott som klar...

20101231021 (MMS)

Bordet är dukat, maten är så gott som klar så nu väntar vi bara på gästerna!


Vecka 32

Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Egna tankar: Jag kan inte längre sova på rygg utan det är sidan som gäller. Ibland när jag vaknar på natten eller morgonen är jag fortfarande trött men har svårt att somna om. Jag har börjat tappa saker och känner mig allmänt klumpig ibland och jag antar att det är på grund av graviditeten för så är jag verkligen inte annars. Jag mår fortfrande väldigt bra och fogarna känner jag knappt av längre.

Nyår

Det blir inte så många blogginlägg nu när vi är uppe i Övik för jag sitter nästan ingenting vid datorn.

Imorgon då det är nyår ska jag, Marcus och Line vara hos mina föräldrar och det är Marcus som står för maten. Vi ska äta hummersoppa till förrätt och till varmrätt blir det bland annat oxfilé och till efterrätt ska vi äta vit chokladmousse med syrlig bärkompott.Jag undrar vilka som lärt Line att pluta med läpparna? :)

Jag och Line sitter och leker med duplo so...

20101227014 (MMS)

Jag och Line sitter och leker med duplo som hon fick i julklapp!


Line öppnar julklappar!

Så här glad blev Line när hon öppnat sina julklappar!

Måndagslista

Idag måndag är jag glad för att:
♥ Jag har haft en underbar jul!
♥ Jag får träffa Marcus idag!
♥ Jag har umgåtts med min familj i flera dagar!
♥ Det är full rulle i magen!
♥ Line har varit så glad de senaste dagarna och hon blev så glad för sina julklappar!
♥ Jag har fått så många bra julklappar, tack än en gång!
♥ Line är pigg trots hosta och lite feber, hoppas det fortsätter så!
Listan kan göras lång men det sitter en liten tjej i mitt knä som också vill sitta vid datorn och skriva :)

Söndag

Förra inlägget testade jag att mobilblogga och det gick ju bra så det blir kanske fler gånger nu när jag fått en ny mobil i julklapp av pappa och mamma :)
Idag har det också varit en slappardag men jag har faktiskt lämnat huset under dagen. Jag, pappa, mamma och Line for och hälsade på Rebecca, Andreas och Gustav, det var kul och det var skönt att få komma ut lite.
Imorgon får jag träffa Marcus igen! Vi har inte träffats sedan onsdags så jag längtar :) Vi ska då till hans mamma och fira jul, ska bli mysigt.
Line posar på julafton :)

Test

Test


Juldagen

Igår hade vi en jättetrevlig dag! Line var, trots att hon vaknade tidigt, på bra humör och längtade mycket efter tomten. När tomten väl kom var hon inte det minsta blyg utan kramade tomten när hon fick paket. Hon blev glad för sina julklappar och när hon öppnat sina frågade hon om hon skulle hjälpa mig att öppna mina paket och självklart fick hon det! Jag blev också jätteglad för mina julklappar, jag fick bland annat en ny mobil, prenumeration på Föräldrar och barn, en bok och en mascara.
När Kalle Anka började la sig jag och Line i soffan och efter bara några minuter hade båda somnat. Vi behövde båda få sova i en timme för att orka med kvällen. Då åkte vi till mina kusiner där vi fikade supergott fika och spelade ett roligt spel. Line var pigg och glad trots att vi inte kom i säng förrän 23.30!
Idag är det en riktig slappardag. Line har varit ute och åkt spark med sin morfar, det är inte alls lika kallt idag som det var igår. Jag har suttit och pluggat, jag har läst lite till hemtentan som ska in i januari. Nu kan jag inte göra mer förrän Marcus kommer upp med mina böcker så jag kan med gott samvete ta det lugnt resten av dagen :)

Husum

Igår kom jag och Line hem till Husum. Resan hem gick jättebra, Marcus var så snäll och skjutsade oss till Arlanda. Nu håller Line på att busa med kusin Alfons, det är roligt att se att de leker tillsammans!
Ikväll ska vi baka lite julgodis och sen blir det uppesittarkväll, mysigt! Line går och tittar under granen och har lärt sig vilka julklappar som är hennes och hon längtar mycket tills imorgon då tomten kommer och paketen ska öppnas!
Nu håller batteriet på att ta slut på datorn och jag vet inte var laddaren är så jag kan inte skriva mer just nu. Hoppas ni alla har det bra dagen innan julafton!

Julklappar

Idag när jag hämtade Line på förskolan hade hon med sig två julklappar till mig och Marcus så imorgon när Marcus är hemma så ska vi öppna dem! Det ska bli kul att se vad det är för något :)

Nu sitter jag och ser Jul med Ernst och alldeles nyss har jag slagit in alla årets julklappar. Det känns skönt att jag gjorde det ikväll så blir det en sak mindre att göra imorgon. Jag har även börjat packa men det är mycket saker man inte kan packa ner förrän samma dag. Med det är en början iaf!

Sanna ringde idag och Line fick prata med henne och när Sanna sa att hon skulle följa med och hämta oss på flygplatsen imorgon blev Line så himla glad! När vi avslutat samtalet sa hon med ett stort leende: Sanna hämta oss imorgon! :)

Tisdag

Idag skulle jag egentligen ha suttit och skrivit med min kompis men hon skickade ett sms igår kväll och skrev att hennes man fått magsjuka och att det kanske var bäst att vi inte träffades då hon inte ville smitta ner oss. Så istället har jag och Marcus varit nere på stan och handlat en julklapp, varit på banken och ätit lunch tillsammans. Mysigt att bara äta ute han och jag, det var länge sedan. Line är på förskolan och vi lämnade henne tidigare idag då tomten skulle komma på besök :) När Marcus for på jobbet så satte jag mig och pluggade. Kände nu att jag behövde en paus då jag blir så trött av att läsa.

Imorgon ska vi städa, slå in alla julklappar och packa innan Marcus skjutsar mig och Line till Arlanda. Så det blir fullt upp!

Nu ska jag dricka kaffe och fortsätta läsa!

Måndagslista

Nu var det länge sedan jag skrev en måndagslista men nu kom jag äntligen ihåg det!

Idag måndag är jag glad för att:

♥ Jag och Line flyger hem till Husum på onsdag!
♥ Marcus snart får vara julledig och vi får en massa lediga dagar ihop!
♥ Jag och Line har haft en rolig helg!
♥ Jag snart får lite jullov!
♥ Det blir en vit jul i år!
♥ Bebisen rör sig för fullt i magen, mysigt!

Fjärde advent

Även då Line sov till 7.30 var jag trött när vi klev upp. Jag tog med mig täcket till soffan och satte mig och såg barnprogram med Line men det dröjde inte länge förrän jag somnade till. Det känns som om jag är på väg att bli förkyld men det har inte brutit ut ännu. Det blir väl lagom till jul...

Idag fick Line badskum i sin julkalender så senare idag så ska vi bada, det tycker hon är så roligt och hon badar gärna över en timme varje gång!

Idag är det fjärde advent men vi glömde tända det fjärde ljuset när vi åt frukost, måste komma ihåg det senare idag!

De senaste dagarna vill Line vara hos oss hela tiden. När vi ser tv vill hon alltid sitta i mitt knä (inte så lätt med en mage som är lite i vägen) och när vi äter mat ska hon alltid sitta i mitt eller Marcus knä och äta. Hon vill ofta bli buren nu och när hon leker ska vi nästan alltid sitta bredvid. Hon är inte grinig eller trött utan jag vet inte vad det beror på. Det ska iaf bli skönt att det bara är två dagar kvar på förskolan för henne innan vi får vara tillsammans hela julen!En bild från julen förra året!

Fredag

Idag har jag varit hemma och pluggat, det var skönt för då kunde jag hämta Line tidigare från förskolan. Och när vi kom hem hade Marcus kommit hem från jobbet, han skulle egentligen ha jobbat hela kvällen men det var inte så mycket att göra så han fick gå tidigare! Så vi har lekt med Line och ätit fruktsallad och bara tagit det lugnt. Nu sitter Marcus och spelar tv-spel och jag ska snart gå och sova.

Tuna Park

Vi har nyss kommit hem från Tuna Park där vi köpte lite julklappar. Jag hittade ett par mammajeans för 100 kronor, de hade kostat 500 kronor och jag köpte också en mysdress. Line köpte en kofta. Så nu sitter jag och en trött gumma i soffan och ser tv, jag ska snart gå och koka hennes nya nappflaska.

Vecka 30

Vecka 30 (Från familjeliv)

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Egna tankar: Jag känner av sammandragningar några gånger per dag, betydligt mer än när jag väntade Line. Men det var helt normalt enligt min barnmorska som vi träffade förra veckan. Jag känner inte av foglossningen nästan någonting nu, både igår och i förrgår gick jag både till och från skolan i snabbt tempo men jag har inte ont. Det enda jag har känt är att det på natten ibland varit svårt att vända mig i sängen. Det känns bra att gå in i vecka 30, inte länge kvar nu! ♥

God morgon!

Line väckte mig strax innan 7 men vi låg och drog oss i en timme! Idag vet jag inte vad som händer, Line och Marcus är iaf lediga. Eventuellt ska jag till skolan, det beror på om handledaren hinner komma med respons. Om hon inte hinner idag så är det ingen idé att åka till skolan. Så det är bara att avvakta.

Jag hoppas jag inte håller på att bli sjuk, både igår när jag vaknade och idag har jag haft ont i halsen men när jag klivit upp så har det gått över. Men hellre förkylning än magsjuka. Pratade med min syster igår och hon hade fått magsjuka, stackarn.

Hoppas ni får en bra torsdag!

Tisdag

Det blir inte så mycket bloggande nu, det är fullt upp i skolan och när jag kommer hem på kvällarna vill jag umgås med Line och Marcus. Och jag har inte så mycket att skriva då det inte händer så mycket roligt just nu. Förhoppningsvis vänder det snart :)

Lucia

Igår var vi på luciafirande på Lines förskola. Det var så fint och hon satt och sjöng med de andra barnen nästan hela tiden! Efteråt bjöd de på gröt och skinksmörgåsar, gott!

Idag ska jag till skolan och Marcus och Line är lediga, det är tråkigt att vi går om varandra hela tiden men det blir så när jag har mycket i skolan och Marcus har massor att göra på jobbet med alla julbord. Det är tur att det bara är under en kort period.

Line ♥

Igår när jag och Line skulle sova så var hon trött men ville inte sova. Hon ville att jag skulle hämta massa saker men efter jag gjort det flera gånger sa jag att hon fick hämta sakerna själv. Då sa hon: Jag är såå rädd mamma. Jag kan inte hämta, du får hämta mamma. Jag kan inte, jag är såå liten.

Fredag

Just nu sitter jag och Line och myser i soffan, ser Hemliga klubben på barnkanalen och äter popcorn. Jag har varit i skolan hela dagen så det är skönt att sitta och ta det lugnt och mysa med lillgumman då jag inte träffat henne på hela dagen. Ikväll blir det Idol, heja Jay! :)

Plugga

Idag är första vardagen på länge som jag inte är i skolan men jag är inte ledig för det utan ska sätta mig nu och plugga i 3 timmar innan jag hämtar lillgumman. Det ska bli så skönt när jag är klar med skolan och kunna koncentrera mig helt på Line, Marcus och lillbebisen :)

Barnmorskan

Idag har vi varit till barnmorskan, även Line fick följa med! Hon tyckte det var spännande att se när de kollade mitt blodtryck och när de stack mig i fingret och jag fick en puss när de var klara! Hon var också nyfiken när de lyssnade på bebisens hjärtljud även om det lät så högt att hon höll för öronen :) Men sen när vi satt och pratade med barnmorskan var det inte lika kul längre utan då ville hon gå därifrån.

Magens sf-mått var 26, järnvärdet var 122 och bebisens hjärtljud låg på 147 slag/min. Jag glömde tyvärr att väga mig men det får jag göra nästa gång! Tyvärr hittar jag inte uppgifterna från när jag väntade Line, det är alltid kul att jämföra. Men jag tror hjärtljuden är rätt så lika.

Julgran!


Idag har vi klätt julgranen, Line tyckte det var jättespännande!


Efter vi klätt granen tyckte Line att vi skulle lägga julklapparna under
granen. Vi la dit de till julkalendern för de andra har vi inte slagit in
ännu. Hon går och kollar nyfiket och säger snart är det jul, jippi!
Det är så kul att hon längtar så mycket och det är roligt att se henne
öppna paketen till julkalendern, för hon blir så glad! Imorse sa hon:
Mamma, kommer du ihåg när jag fick musen, jag blibe (blev) så glad.
Och kom ihåg jag fick pennor, då blibe jag osså (också) glad!


Vi har också testat luciaklänningen och den satt perfekt! Hon är så söt
vår lillgumma :)
Måndag

Just nu sitter jag i soffan och äter min frukost. Jag har tänt ljusen på bordet och adventsljusstakarna i fönstret, det blir lite mysigare så :) Strax efter 8 går bussen till Västerås dit vi ska idag och träffa vår handledare och sen blir det att åka tillbaka till Eskilstuna och fortsätta skriva.

Marcus och Line sover fortfarande, Line gick och la sig med mig kl 22 igår och Marcus gick och la sig ännu senare. Han stannade uppe och städade, så himla underbar! Jag har inte alls sovit bra i natt, har vaknat flera gånger och haft svårt att somna om.

Hoppas ni får en bra måndag!

Badkritor

Line fick sina badkritor idag och vi testade dem på en gång. Det var svårt att få det att synas på badkaret, det var lite lättare på kaklet. Så istället för att använda dem till att måla så la Line ner kritorna i en mugg och fyllde på med vatten så det blev "smoothie" som vi sedan låtsasdrack. Hon badade i 1 timme och 20 minuter och lekte med kritorna i stort sett hela tiden så det var bra betyg!

Stan

Jag och Line har precis kommit hem efter en vända ner på stan. Jag var lite orolig hur det skulle gå, det var länge sedan jag gick själv med henne på stan och det är inte så lätt att springa efter henne när man har vagnen. Men hon var hur duktig och snäll som helst, blev så glad :) Vi köpte en mössa till bebisen, åksjuketabletter till mig och salva till Line. På vägen hem var hon trött och somnade ett tag, så vi får se hur nattningen går ikväll.

Nu ska vi snart äta kalopsen, hoppas det smakar bra!

Andra advent!

Line vaknade 6.30 imorse, lite väl tidigt tycker jag. Vi låg och drog oss och gick sedan upp och såg barnprogram i soffan, eller Line såg på tv och jag halvsov. Line verkar trött också för hon har inte tagit sig upp från soffan än. Jag ska strax dricka kaffe och därefter ska jag laga kalops. Jag har aldrig gjort det tidigare men enligt Marcus är det lätt så jag hoppas på det.

Det är inte lika fint väder som igår, det är mulet idag. Men vi skulle behöva ta oss ut för jag måste köpa åksjuketabletter då jag ska till Västerås imorgon med bussen.

Line har inte fått något paket än för jag vet inte vilket jag ska ge. Jag funderar på om vi ska bada idag och då vill jag ge henne badkritorna men då vill jag ge henne dem precis innan vi ska bada, så därför avvaktar jag. Hon har inte frågat efter nåt paket heller.

Vår dag i bilder


Dagen började med att Line fick sitt julkalenderpaket som idag innehöll
bokstäver. Hon ville pyssla med dem så vi tog fram papper och lim, och
hon skrev både Gustav och mamma :)


Vi år sedan frukost och satte oss i soffan där Line åt lite russin.


Vi tog fram lite gamla leksaker som varit undanplockade. Innan vi tog
bort leksakerna så lekte aldrig Line med dem men nu var det jätteroligt!


Vi byggde sedan pussel, jag skulle få bygga det med 6 bitar först men
Line verkade inte tro att jag skulle klara det för hon ville hjälpa mig!


Vi klädde därefter på oss för att gå ut och leka i snön.


Det var en härlig vinterdag med blå himmel. Vi byggde snöslott och
åkte pulka.


När vi kom in var det en liten tjej som var trött. Jag lagade lunch och
sedan drack vi varm choklad. Innan det var dags för middagen såg vi
bland annat Leilas jul. Line tycker också om hennes program men blir
lite "sur" när hon inte får smaka på alla godsaker :)


Till middag gjorde vi egen pizza, den ser inte så god ut på bilden men
den blev rätt så bra! Vi satte och i soffan och åt lite frukt och busade
innan det var dags att sova. 


Nu har jag nyss nattat henne och tänt ljus och ska se Så mycket bättre.
Hon var så go när vi skulle sova, jag vill gosa med dig sa hon och kröp
tätt intill mig under mitt täcke och somnade! Det var så mysigt så jag
låg kvar ett bra tag och bara kramade om henne och samtidigt kände
jag bebisen som rörde sig för fullt i magen!

God morgon!

Line vaknade 7 imorse och väckte då mig. Vi låg och drog oss och pratade i ungefär en halvtimme innan vi klev upp, mysigt! Nu har hon nyss fått sitt julkalenderpaket, idag fick hon massa bokstäver som man kan pyssla med. I första paketet fick hon ett mjukisdjur i form av en råtta men den är spårlöst borta. Hon frågar efter den lite nu och då men vi kan bara inte hitta den. Igår på förskolan hade hon tappat bort napp och snuttis men precis innan vi gick hem hittade en fröken dem i en liten väska, så Line är ganska bra på att gömma saker :)

Sovmorgon!

Line somnade som sagt 18.30 igår och hon sov till 9.40 imorse! Det var en skön sovmorgon och en bra start på dagen :) Vi hann inte göra så mycket på morgonen då jag och Line började 11. Marcus for inte förrän kl.13 så efter han skjutsat mig åkte han och köpte en bänkdiskmaskin! :) Vi bestämde imorse att vi bara ska köpa en liten julklapp till varandra och istället la vi pengarna på bänkdiskmaskinen.

Nu ska jag gå och poppa popcorn och ha fredagsmys med Line!

Vecka 28

Vecka 28 (Från Familjeliv)

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Trött

Line vaknade 2.45 i natt och ville komma över till vår säng. Jag hämtade henne men ingen av oss kunde somna om. När klockan var närmare 4 väckte jag Marcus som tog över men han somnade på soffan så Line kom in och väckte mig klockan 5. Jag flyttade då över till Lines säng där jag sov tills väckaren ringde en timme senare. Så jag har varit rätt så trött i dag och inte blir det bättre av att sitta i skolan 8-16 och skriva på examensarbetet. Även Line har varit trött, hon somnade på soffan vid 18.30 och sover nu i vår säng.

Men imorgon behöver vi inte skynda i väg på morgonen. Jag ska till skolan 11-12 nångång, Line ska till förskolan 11 och Marcus åker till jobbet 13, så det känns bra!

Lussebullar

Marcus var så duktig igår så han ställde sig och bakade lussebullar. Han bakade dubbel sats så nu har vi hela frysen full! När Line hade lagt sig så slog vi in alla presenter till julkalendern och efter det var klockan så mycket så Line och jag får julpynta ikväll istället.

Imorse när Line vaknade fick hon sitt första paket. Det var ett gosedjur i form av en råtta och hon blev jätteglad :)

Jag ska gå och hämta Line på förskolan när som helst, vill bara vara säker så de inte äter mellanmål när jag kommer.

Ikväll är det Greys!

RSS 2.0